Denne bloggen har jeg laget som en del av undervisningen min som medielærer ved Nordahl Grieg VGS.
Dette er vel mer et nettsted enn en tradisjonell blogg med oppdateringer. Kom gjerne med kommentarer.
Dette er en tekst i utvikling og jeg setter pris på innspill :)

fredag 15. februar 2013

Øvingsoppgaver

Det å lære å filme med et videokamera kan sammenlignes med å lære å svømme eller å kjøre bil. Kroppen må lære selve handlingen, det er ikke nok å bare vite, tankemessig, hva en skal gjøre. En kan godt skjønne at en skal trampe inn clutchen før en bremser helt opp, men i praksis ender de fleste nybegynnere opp med å 'kubbe' motoren noen ganger før det sitter i kroppen. En har ikke tid til å tenke på clutchen når en følger med på hva som skjer i veien. På samme måte krever videofilming veldig mye øvelse. En god fotograf må klare å følge med på det som sies i en situasjon. Samtidig må han eller hun tenke fremover og planlegge de neste bildene. Stopper en opp for å fundere for lenge så er kanskje det som var verdt å filme forsvunnet.


Disse øvingsoppgavene er laget for å lære inn en del grunnleggende bildetyper som en alltid får bruk for når en filmer. Kan du dette så godt at du kan filme uten å tenke for mye på utsnitt og kamerabruk så har du mentale ressurser til overs til å se på hva som skjer og planlegge samtidig som du filmer.  Hver av disse øvelsene er planlagt som enkeltstående sekvenser eller bilder. Ta bildet flere ganger til du er fornøyd, men ikke hold på i 'all evighet'. Få bildet godkjent før du går over til neste øvelse!!

1. Helbilder / oversiktsbilder.

a) Ta et totalbilde / oversiktsbilde med full vidvinkel på kamera. Bruk stativ. Panorer langsomt og la komposisjonen stoppe på et annet utsnitt. Du skal ha minst ti sekunder stillbilde før du starter panoreringen og kamera skal gå i ti sekunder etter at panoreringen er stoppet igjen. Poenget er at en skal kunne bruke bildet uten panoreringen. Bevegelsen skal starte og stoppe rolig, uten rykk og napp. Ikke panorer for langt. Bildet skal være komponert ut fra 'det gyldne snitt' - altså tredelingen av bildet. Det vil si at horisonten skal være plassert i øvre eller nedre del av bildet, ikke i midten.


b) Zoom inn til et havtotal bilde og velg ut et utsnitt som du er fornøyd med. Bildet skal stå stille og vare i minst ti sekunder uten å skjelve.


c) ta et totalutsnitt, film ti sek. og panorer         
d) zoom inn til et halvtotal utsnitt
e) Beveg deg nærmere inn i situasjonen med stativet og ta mange innklippsbilder på skikkelig nært hold – disse må du ta med stativ!!

2. Intervju.

Få med deg en intervjuer som kan stille spørsmål om et eller annet. Lyden og spørsmålene er ikke viktige her. Husk at du skal stille deg nær den som interjuver slik at du ikke filmer intervjuobjektet i profil. Pass på at du har luft i blikkretning og at det er luft over hodet på intervjuobjektet. Du skal heller ikke plassere hodet midt i bildet.

a) Ta først et halvnært utsnitt. Bruk full vidvinkel!
b) Når intervjueren stiller neste spørsmål zoomer du inn til et nær av hode / skulder. Du skal ikke zoome når intervjuobjektet snakker.
c) Zoom inn i neste spørsmål til et ultranært av ansiktet.

 a)                             b)                                c)

3. Gå med kamera.

Film noen som kommer gående mot deg mens du selv går bakover. Personen skal komme inn i bildet (clean entrance). Utsnitt skal være halvnær. Du må ha med deg noen som kan gå og holde deg forsiktig i kragen mens du filmer. Hvis du snubler må den bak deg kunne gripe fatt i deg. Når du har gått et stykke stopper du opp og følger personen du filmer med kamera mens du selv står stille. La personen gå ut av bildet (clean exit).

4. Situasjon med ett menneske.
Film en person i en enkel situasjon. Du kan for eksempel filme en som kommer inn i bildet (clean entrance), bøyer seg ned og knytter opp og igjen skolissene sine. Dette handler selvfølgelig ikke om skolisser - en kunne brukt samme teknikk for eksempel på en som sitter i kassen på et supermarked. Clean entrace og exit er heller ikke noe must.

a) Ta først et helbilde av situasjonen. Personen du filmer skal komme inn i bildet (clean entrance).
b) Stopp kamera, gå deretter tettere og ta et nært bilde forfra. Hvis du filmer skolisser, tilt kamera fra skoene, opp på ansiktet og ned på skoene igjen. Velg det utsnittet du synes passer. La bildet stå i minst fem sekunder på hvert utsnitt før du tilter.
c) Gå tilbake igjen og ta et helbilde når personen du filmer reiser seg opp - la hun eller han gå ut av bildet (clean exit).

a)                                  b)                               c)



5. En sosial situasjon.

I denne siste oppgaven står du ganske fritt. Du skal filme en situasjon med flere mennesker i. Du skal først ta et helbilde som etablerer situasjonen, deretter gå inn og ta nærmere bilder. Sekvensen skal avsluttes med et helbilde som kan avslutte situasjonen. Prøv å bruk utsnitt og teknikker fra de foregående øvelsene.


Pass på aksene - du må holde deg på en side av aksen som oppstår for at ikke den som ser filmen skal bli forvirret. Hvis du krysser aksen vil det resultere i retningsfeil i bildet (A & B nedenfor).

Igjen - ikke bruk tid på å finne noe spesielt å filme - kommer du ikke på noe bedre kan du filme kunder som betaler i kassen på en butikk. Ikke film for mye. Meningen her er at det skal være nok bilder til at en kan redigere sammen en sekvens - det betyr ikke at alle bildene må være perfekte. Ikke la kamera gå i ett sett. Det er bedre å stoppe og starte, ellers kan jobben i redigeringen bli tung. Husk å la kamera gå i minst 8 sekunder for hver tagning - (venn deg til å telle til "8 000").

Du trenger et utvalg av:
- helbilder til oversikt
- halvnære handlingsbilder
- nære innklippsbilder som er handlingsrelaterte
- nære innklippsbilder som er generelle - som ikke har noe med en spesiell    handling å gjøre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar