Denne bloggen har jeg laget som en del av undervisningen min som medielærer ved Nordahl Grieg VGS.
Dette er vel mer et nettsted enn en tradisjonell blogg med oppdateringer. Kom gjerne med kommentarer.
Dette er en tekst i utvikling og jeg setter pris på innspill :)

tirsdag 25. mars 2014

Lys

Jobbe med eksisterende lys
Når en gjør opptak til reportasje og dokumentarfilm må en ofte jobbe med det som kalles eksisterende lys. Det betyr ganske enkelt at en må ta utgangspunkt i det lyset som finnes på det stedet der du filmer (eller fotograferer med stillbilder - samme greie). Poenget er at en ofte oppnår vesentlig bedre resultater hvis en supplerer det eksisterende lyset med ulike lyskilder som en lyskaster, en reflektor eller kameralys. Å jobbe med eksisterende lys er et alternativ til full lyssetting (f. eks. trepunkts) der en kontrollerer alle lyskildene.

Her har jeg valgt å beskrive noen typiske situasjoner og diskutere hvordan en kan løse lysutfordringene.

1. Intervju på kontor med vindu i bakgrunnen. Bruk av en enkelt lyskaster.
Intervjuer på kontorer er vanlig i reportasjesammenheng. En har ofte en situasjon med blandingslys. Taklys og skrivebordslamper har gult lys mens utelyset i vinduet er blått. I tillegg for en ofte “vaskebjørnøyne” på intervjuobjektet pga. taklys ovenfra.

Har du tid kan du sette opp flere lys, men ofte kommer en langt med en enkelt lyskaster som brukes indirekte. Sett på et blåfilter for å unngå blåstikk på utelyset, skru av taklyset og sett lyskasteren mot en vegg eller et tak i vinkel mot intervjuobjektet. Veggen eller taker myker opp lyset fra lyskasteren. Hvis dere er flere som filmer, prøv med reflektor.

2. Stående intervju på gaten eller inne i ulike lokaler, reflektor og kameralys
I reportasjesammenheng må en ofte gjøre intervjuer fort og uten tid til å putle med å sette opp lys. Ansiktet på intervjuobjektet er det viktigste, men ofte er det vanskelig å kontrollere om det faller skygger på hele eller deler av ansiktet. Igjen er vaskebjørnøye et vanlig problem.

Mange problemer kan løses ved å tenke litt over hvor en plasserer intervjuobjektet. Å flytte seg en meter eller to, ungå vinuer i bagrunnen osv. kan ofte gjøre stor forskjell. Hvis det er flere med og filmer kan en også bruke en reflektor. Hvis fotografen må klare seg alene er det mange som velger å bruke kameralys. Et lite lys plassert oppe på kameraet letter opp ansiktet til intervjuobjektet. Dette er ikke alltid den peneste løsningen, men det sikrer klare og tydelige bilder.

3. Handlingsbilder - lette opp med reflektor eller lyskaster.
Med handlingsbilder mener jeg her at en dekker en prosess eller en handling som utspiller seg. Noen ganger skjer ting på en slik måte at en må greie seg med det lyset som er tilgjengelig. Hvis en for eksempel følger en person som går rundt på et marked og ser på ting vil en bruke det lyset som finnes der.

Andre ganger er handlingen forutsigbar og en kan supplere det eksisterende lyset med en reflektor eller en lyskaster.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar